Piskesmæld eller hjernerystelse

Book tid nu

Piskesmæld er karakteriseret ved en hurtig fremadføring af nakke og hoved, efterfulgt af en kraftig bagudføring af nakke og hoved, som man ofte ser det i forbindelse med biluheld, hvor man påkøres bagfra, eller kører frontalt ind i noget. Det er endnu uvist præcis hvad der sker og ingen scanninger har endnu kunnet påvise hvilke strukturer der beskadiges.
På mange måder kan piskesmæld dog sammenlignes med hovedtraumer/mindre hjernerystelser. Hjernen er en fleksibel masse, som ved såvel piskesmæld som direkte hovedtraume bliver kastet først den ene og så den anden vej inde i kraniet. Herved kan skabes mikroblødninger i såvel vævet der får slaget som vævet der sidder modsat og bremser.
Symptomer på piskesmæld udvikles typisk først 1-2 uger efter traumet er sket, hvorfor du kan være stort set symptomfri de første dage. Ligeledes kan der være forsinkelse på symptomer relateret til hjernerystelse op til uger og måneder efter debut.
Ofte vil du i den første tid være lyd- og lysfølsom og du kan have svært ved at overskue større forsamlinger. Det kan også være problematisk at læse og gebærde sig i hverdagen som du plejer. Langt de fleste har i en periode brug for at undgå provokerende faktorer som lys, lyd, skærmarbejde, TV, bilkørsel mv men det er overordentligt vigtigt at du bevæger dig ofte og meget. Man anbefaler gåture, hvor du øver dig i at kigge langt, evt med solbriller på. Mange har derudover god gavn af åndedrætsøvelser samt øget behov for at sove.
Når de værste symptomer er ovre er det fornuftigt at starte genoptræning af både syn og balance, men det er vigtigt ikke at starte for tidligt op.
Såvel hovedtraumer som piskesmæld kan have varierende symptomer. Man ved at nakke/halsstyrke på traumetidspunktet er vigtigt for sværhedsgraden af symptomer. Helingstiden varierer fra person til person og fra traume til traume, men det er ikke usandsynligt at det tager måneder måske år inden du er helt på toppen igen.

Hos Musklerogled har vi kiropraktorer der er specialister i at undersøge og behandle samt rådgive dig ifht piskesmæld og hovedtraumer.

Vil du gerne booke din egen tid? Vi har kort eller ingen ventetid!