Skuldersmerter

Book tid nu

Skulderproblemer er en af de hyppigste klager vi støder på i klinikken. Skulderen er et enormt mobilt led og stabiliteten omkring skulderen er derfor i høj grad afhængig af muskulær kontrol. En del nakkeproblemer kan stråle ned mod skulderen og forårsage nedsat bevægelighed og evt. smerter. Symptomer kan også gå den anden vej, så skuldersymptomer giver nakkebesvær. Hos Musklerogled.dk er vi specialister i at undersøge både nakke, skulder og midtryg samlet, og herved finde den rigtige diagnose og behandlingsplan.
Behandling sker typisk i tværfagligt samarbejde mellem fysioterapeut og kiropraktor. Kiropraktoren sørger for at skabe optimal bevægelighed af nakke, midtryg, ribben og øvrige led omkring skulderåget, og vil typisk også lave lidt muskelarbejde. Fysioterapeuten vil typisk benytte manuelle teknikker, tape og laser for at smertelindre og dæmpe dine symptomer, og desuden give dig øvelser der øger stabiliteten af din skulder og/eller korrigere holdning og bevægelighed af skulderbæltet.
Er vi i tvivl om diagnosen har vi mulighed for at undersøge dig nærmere ved en ultralydsscanning af skulderen.

Typiske problematikker:

Impingement/afklemnings syndrom
En hel del skulderproblemer opstår som følge af overbelastning af din skulder i længere tid i uhensigtsmæssig stilling, eksempelvis hvis du har malet lofter, løftet uhensigtmæssigt meget eller kørt meget bil. Typisk vil du opleve smerter når du forsøger at løfte din arm ud fra kroppen i den midterste del af bevægeudslaget. Smerterne skyldes afklemning af enten senevæv eller en lille fedtpude (slimsæk) i skulderen under bevægelse. En del klager også over natlige smerter. Når du bevæger din skulder sker der en koblet bevægelse i skulderblad, selve skulderleddet og kravebenet. Musklerne omkring sørger for koordinationen heraf. Impingement kan opstå som følge af fejlkoordination, dvs. nogle muskler laver uhensigtsmæssigt meget og nogle for lidt.

Slidgigt
Det er yderst sjældent at selve skulderleddet bliver slidt, men specielt hvis du har haft meget skulderbelastende arbejde gennem årene ser vi jævnligt slidtageforandringer i det lille mellem kravebenet og skulderbladet. Når et led slides kan der dannes små knoglegevækster. Det kan give lokale smerter, ligesom ved impingement eller hvis du skal føre armen ind foran kroppen.

Instabilitet
Instabilitet i skulderen opstår typisk enten hvis du har beskadiget nogle ledbånd omkring skulderen eks ved fald på strakt arm, tackling i kontaktsport eller andet traume. Ofte bliver dele af bevægeudslaget af skulderen dårligere som følge heraf som kompensation for skaden.
Symptomer kan også opstå hvis du af en eller anden grund er særlig mobil/hypermobil omkring skulderleddet. Her er bevægeligheden god, men den muskulære kontrol er dårlig. Når du forsøger at udfordre din skulder ved eks at kaste en bold, spille tennis, skubbe noget ændret eller dårlig stabilitet medføre smerter enten i skulderen eller omkring skulderbladet.

Musearm
En musearm er karakteriseret ved smerter i den ene arm, typisk i relation til pc-arbejde/arbejde med mus el lignende finmotorisk aktivitet. Symptomer kan strække sig fra skulder til underarm og hånd afhængig af problemets oprindelse.

Frossen skulder
En frossen skulder er en tilstand som typisk opstår uden kendt årsag følge af ”kapsulit”, en reaktion og skrumpning i ledkapslen omkring selve skulderleddet. Tilstanden er kendetegnet ved smerter og bevægeindskrækning, og er typisk langvarig 8-18 måneder, nogle gange længere. Man er ikke sikker på hvorfor symptomerne opstår, men symptomer kan opstå i relation til tidligere skade på skulderen. Der er desuden overhyppighed af tilstanden hos diabetespatienter. En frossen skulder er kendetegnet ved at have 3 faser. Første faser er karakteriseret ved ofte voldsomme smerter både foran og bagtil på selve skulderleddet. Typisk er der svære natlige smerter og som følge af smerterne svær funktionsbegrænsning. Første fase, smertefasen, varer typisk 3-8 måneder. Anden fase, frysefasen, er karakteriseret ved voldsom bevægeindskrænkning specielt i bevægelse væk fra kroppen og udadrotation. Her forekommer der stort set ikke smerter, men der vil typisk være symptomer fra nakke og midtryg som kompensation for længere tids dårlig bevægelighed, hvilket kan behandles. Anden fase varer typisk 1-3 måneder. Sidste fase, optøningsfasen, sker gradvist herefter og her kan vi vejlede i genoptræning. Her genvindes bevægeligheden langsomt

Traume
Ved fald på strakt eller bøjet arm kan både ledbånd, sener og knogle beskadiges. Typisk vil vi anbefale røntgen og/eller ultralydsscanning af din skulder, såfremt du er udsat for et traume. Afhængig af resultatet heraf vil vi enten anbefale dig et forløb hos vores fysioterapeut, eller såfremt der er behov henvise dig videre til ortopædisk vurdering.

Vil du gerne booke din egen tid? Vi har kort eller ingen ventetid!