Ankel- og fodsmerter

Book tid nu

Skader omkring ankler og fødder relativt hyppige. Vi ser en del forvridsningsproblematikker, men også skader som følge af overbelastning, ringe bevægelighed og direkte slag/traumer.

Forvridning
Langt de fleste prøver på et tidspunkt at vride om, enten ved almindelig dagligdags aktivitet eller ved at træde forkert på et eller andet. Langt de fleste vridskader beskadiger ledbånd på ydersiden af ankelleddet mere eller mindre. Typisk vil ankelleddet hæve op, og der vil i en periode være smerter ved vægtbæring. Er forvridningen voldsom kan der komme lidt misfarvning af anklen. Ankeltraumer skal behandles med akut behandling lige når skaden er sket. Herefter er det vigtigt at genoptræne, så gentagne ankeltraumer undgås. Den største risiko for ankelforstuvning er tidligere forstuvning. Derfor er det vigtigt at genoptræne anklen frem for blot at vente til smerten er forsvundet. Er der tale om voldsom forvridning kan der være brud på selve anklen, dette kan undersøges ved en røntgenundersøgelse.

Achillesproblemer
Achillessenen er udsat for enorm belastning ved specielt løb. Derfor ses en del achillesseneproblemer ved især langdistanceløbere, men også hos andre idrætsgrene. Inflammation kan opstå i og omkring senen. Typisk vil der være smerter omkring senen ved belastning. Når symptomer har stået på et stykke tid kan der derudover være morgensmerter og stivhed og igangsætningsbesvær. Ved achillesproblemer er er typisk behov for en vis grad for aflastning fra smertegivende aktivitet. Et evt hælindlæg kan virke aflastende i dagligdagen. Derudover er det vigtigt at undersøge bevægeligheden omkring selve anklen/afviklingen. Behandlingen vil langt henad vejen være genoptræning med tung styrketræning vejledt af fysioterapeut, evt. koblet med laser/tape. Ved voldsom træk i senen kan der opstå delvis eller total ruptur af senen. En ultralydsscanning kan afgøre både hvor meget inflammation der er, eller om der evt. er overrivning af dele/hele senen. I sidstnævnte tilfælde vil du blive henvist til operationsvurdering.

Hælspore
En hælspore er betegnelsen for smerter under foden, hvor hulfodssenen hæfter på selve hælen. Diagnosen er som sådan en røntgendiagnose, da symptomerne kræver at der er kalkaflejringer i hulfodssenen. Forstadiet til hælspore kaldes plantar fasciit og er smerter relateret til inflammation i hulfodssenen. Smerter kan både forekomme hvor senen hæfter på forfoden eller hvor senen hæfter på hælen, eller i selve hulfodssenen. Typisk vil der være smerter ved gang, smerterne kan være meget skarpe. Hælspore og smerter omkring hulfodssenen kan undersøges nærmere ved UL scanning af foden. Typisk vil behandlingen være korrekt aflastning, evt indlæg og øvelser samt evt laser fra vores fysioterapeut. Kiropraktoren kan sikre optimal bevægelighed af dine led i foden.

Nedsunken forfod
Nedsunken forfod er smerter i forfoden relateret til mindre god muskulær kontrol af forfoden. Herved kommer forfodsknogler til at stå mere stejlt og smerter opstår ved løb eller evt gang. Indlæg kan være løsningen hos nogle, men langt de fleste vil desuden have god effekt af at
supplere med manuel behandling/ledmanipulation hos kiropraktor af forfoden samt øvelsesterapi for fødderne.

Træthedsbrud
Træthedsbrud i fødderne er sjældent men forekommer dog alligevel nogle gange specielt hos langdistanceløbere, eller folk der går rigtig meget, alternativt har nedsat knoglemineralindhold pga knogleskørhed eller tidligere prednisolonbehandling. Typisk er det en af de yderste knogler på lilletåsdien i forfoden der kan brække. Behandlingen vil i høj grad være aflastning, men derudover kan der være effekt af laser og evt tapeanlæggelse. Vi anbefaler desuden holdningskorrigerende genoptræning og vejledning med fokus på kost. Et røntgenbillede kan afgøre om du har brækket noget i foden.

Vil du gerne booke din egen tid? Vi har kort eller ingen ventetid!